Kezdőlap » Gasztronómia » Brillat Savarin: Az izlés fiziolóiája (Reprint)
Brillat Savarin: Az izlés fiziolóiája (Reprint)
Részlet a kötetből:
Brillat Savarin
Brillat Savarin Physiologie du Gout-jának itt olvasható magyar kiadása Glück Frigyesnek köszönheti megjelenését. Övé volt a gondolat, hogy a gasztronómiának ezt a klasszikusát a magyar olvasóval is meg kellene ismertetni; és 6 tette lehetővé, hogy ez megtörténhessék. Glück Frigyesnek a közhasznú dolgok irányában tanúsított érdeklődése és áldozatra készsége soha se kereste az elismerést; de ezt e helyütt föl kellett jegyeznünk.
Brillat Savarin Physiologie du Gout-ja számtalan kiadást ért meg. Egyik stílszerű rajzokkal illusztrált luxus-kiadásához Karr Alfonz írt bevezetést, aki ebben az előszóban többek közt a következőket mondja: amíg Brillat Savarint nem olvasta, az ínyencséget mindig a legnyersebb, legállatiasabb s a legtöbb önzésre valló szenvedélynek tartotta, de azóta, hogy ezzel a könyvvel megismerkedett, csak sajnálkozni tud magamagán, ha arra gondol, hogy az ízlelő érzéknek az a kifinomultsága, mely a Brillat Savarin könyvének életet adott, ő belőle hiányzik és most már tisztában van vele, hogy ez ugyanolyan tökéletlenség, mint a nagyot hallás.
Többé-kevésbbé ilyen hatást tesz Brillat Savarin könyve minden olvasóra, ahhoz képest, hogy vele szemben mekkora fokú térítő munkát kell véghez vinnie ennek a maga nemében páratlan könyvnek. És Karr Alfonz azt is megállapítja, hogy mivel éri el Brillat Savarin ezt a csodát. Filozófiájának derüsségével, humorával, elmésségével és főképen egyéniségének - előadásában sajátos erővel megnyilatkozó - rendkívüli kedvességével, amely tulajdonsága le-lesugárzik könyvének majdnem mindegyik lapjáról, de amely annál vonzóbbá válik az olvasóra nézve, minél többet olvas el ebből a különös könyvből.
Még nem érkezett hozzászólás. Legyen Ön az első, aki hozzászól! Írja meg kérdését, észrevételét! |
Legnépszerűbbek